Taffelin tarina

 

Tiesitkö, että vuonna 2019 juhlistettiin 50-vuotiasta Taffelia? Yli puoli vuosisataa on vierähtänyt nopeammin kuin olisi uskonutkaan. 

Menneisiin vuosiin on mahtunut paljon kaikenlaista, eikä ikinä voi tietää mitä rapeeta tulevaisuus tuo tullessaan! Nappaa siis sipsit tai linssisipsit ja dippi kainaloon ja lähde aikamatkalle Taffel-historiaan.

2023

KATSE TULEVAISUUTEEN

• Taffel jatkaa suomalaisten rakastetuimpana perunalastubrändinä

• Jatkossakin tulee uusia, kiinnostavia tuotteita ja supersuosikit pysyvät valikoimissa

2023

2022

Taffel Roust tulee markkinoille

Taffel Roust on markkinoiden ensimmäinen sipsi, joka on paahdettu rapeaksi kuumalla suolapedillä täysin ilman rasvaa. Taffelin ainutlaatuisella menetelmällä valmistetussa peruna-linssisnacksissä on rasvaa 58 % vähemmän kuin tavallisissa perunasnackseissä, sillä öljyä on käytetty ainoastaan lastujen maustamiseen. Lopputuloksena on vain 11 % rasvaa sisältävä snacks, joka hurmaa perinteisten perunalastujen ja linssisipsien ystävät päät kääntävällä vähärasvaisuudellaan – koukuttavasta mausta tinkimättä.

Taffel Roust

2022

2021

Taffel Snacks Battle

Kolme vaikuttajatiimiä haastettiin kehittämään unelmiensa snack tuote.

Voiton nappasi Team Sipsiprofessorit, jotka kehittivät Taffel Krunts sipsit.

Katso video voittajan paljastuksesta

2021

2019

Taffel täyttää 50 vuotta!

• Juhlavuoden kunniaksi Taffelilla on retropussikampanja, jossa klassikkosnacksit Taffel Chips, Juustosnacks ja Broadway sukeltavat retrokuosiin

• Juhlavuoden uutuuksia ovat myös suklaasipsit Taffel Raffel Choco ja Taffel Chips Choco, joissa Taffel-snacksit ovat saaneet herkullisen Panda-suklaakuorrutteen

• Juhlavuoden artistikasvona toimii Mikael Gabriel

2019

2018

Kartanon perunalastujen ilme uudistuu, tuote saa pussinsa kylkeen uuden biokaasulogon

• Kartanon perunalastujen ilme uudistuu kokonaisvaltaisesti

• Osoitukseksi ympäristöystävällisestä tuotantotavasta Kartanon perunalastujen pussin kylkeen ilmestyy biokaasulogo

• Kartanon perunalastut valmistetaan tehtaan oman biokaasulaitoksessa tuotetulla energialla

• Mainosvideo: Saariston kasvatti

2018

2016

Taffel-tehdasta uhkaa sulkeminen

Orkla ilmoittaa alkuvuonna koko Ahvenanmaan-tehtaan henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista ja kertoo harkitsevansa Taffelin tehtaan sulkemista. Myöhemmin päätetään, että tuotanto Ahvenanmaalla jatkuu. Henkilöstö, paikalliset päättäjät ja koko Orkla Suomen väki ovat tehneet töitä yhdessä, jonka ansiosta tehdas saadaan pidettyä Suomessa. Vuonna 2019 tehdas voittaa Orklan sisäisen kehityspalkinnon satojen muiden tehtaiden joukosta.

Tästä voit katsoa Taffelin tekijöiden haastatteluja:

• Tuotekehittäjä Kenneth Johans

• Viljelyneuvoja Leif Andersson

• Laboratorioesimies Lena Sundberg-Karlsson

2016

2013

Taffel Tube -tuote tulee markkinoille, mutta siitä tulee tähdenlento

Perunalastujen ystävät ovat vaihtelunhaluisia ja arvostavat uutuuksia. Taffel tuokin säännöllisesti kansalle uusia makuvivahteita, muotoja ja pakkauksia. Toiset niistä jäävät tähdenlennoiksi, kuten tuubiin pakatut Taffel Tube -perunalastut.

2013

2009

Taffel täyttää 40 vuotta!

Suomen rakastetuin perunalastubrändi Taffel täyttää 40 vuotta. Valikoimissa on jo monta kestosuosikkia, joista juhlavuoden kunniaksi tehdään 350 gramman megapussit:

• Taffel Broadway Sourcream & Onion
• Taffel Juustosnacks
• Taffel Chips Classic

2009

2008

Tanja Poutiainen toimii Taffel-mainoskasvona

• Suomen menestynein alppihiihtäjä Tanja Poutiainen vierailee Taffel-tehtaalla mainosyhteistyön merkeissä. Tanjan mukaan hänellä ja Suomen suosituimmalla perunalastubrändillä on paljon yhteistä: molemmat ovat eteenpäin pyrkiviä, kansainvälisiä, menestystä janoavia ja kovia tekemään työtä.

• Taffel edustaa Tanjalle sitä, että pitää olla valmis tekemään töitä asian eteen, jossa haluaa menestyä. Tanja muistuttaa, että pitää olla myös hetkiä, jolloin ottaa rennosti ja nauttii työn tuloksista.

2008

2005

Orkla ostaa Ab Chips Oy Ltd:n

36 vuotta Ab Chips Oy Ltd:n perustamisen jälkeen Pohjoismaiden suurin päivittäistavarakaupan tuotemerkkien toimittaja Orkla ilmoittaa ostavansa koko yrityksen osakekannan.

• Orkla on yksi Pohjoismaiden vanhimmista yrityksistä: sen historia juontaa juurensa aina vuoteen 1654 saakka. Orklan visio on olla ystävä jokaisessa hetkessä, niin arkena kuin juhlana.

2005

2004

Taffel vie suomalaiset ulkomaille mainoksissaan

• Taffelin kansainväliset mainokset vievät suomalaiset muun muassa Latinalaisen Amerikan kaduille, villin lännen cowboy-ratsastajien luo ja Alaskan Klondyken hyytäviin tunnelmiin.

Klondyke

Kiltti Jengi

Ranch

2004

2000

Taffel saavuttaa Pohjoismaiden suosituimman perunalastun tittelin

• Vuosituhannen vaihteessa pieni ahvenanmaalaisyritys nousee päävastuuseen Orkla-konsernin snacks-liiketoiminnasta, kun Ab Chips Oy Ltd ja Orkla perustivat yhdessä Scandinavian Snack Companyn. Uusi yritys on suurin perunalastujen tuottaja koko Pohjoismaissa: se valmistaa vuodessa 90 000 tonnia snacks-tuotteita.

2000

1998

Taffel-mainosyhteistyö Jari Litmasen ja Teemu Selänteen kanssa alkaa

• Suomen jääkiekon ja jalkapallon huipputähdet, Anaheim Mighty Ducksissa pelannut Teemu Selänne ja Ajaxin suomalaistähti Jari Litmanen nähdään ensimmäisen kerran Ahvenanmaan-tehtaalla ja pian myös Taffel-mainoksissa.

Kuurupiilo

Matsi

1998

1995

Taffel Kartanon perunalastut tulevat markkinoille

Taffel tuo markkinoille alusta asti suursuosion saavuttaneet Kartanon perunalastut, jotka valmistetaan suomalaisen saariston viljavasta mullasta poimitusta perunasta. Kartanon perunalastujen erikoisuus on poikkeuksellinen valmistustapa. Taffel on alusta asti ostanut Kartanon perunalastujen raaka-aineet ainoastaan kotimaisilta viljelijöiltä.

1995

1991

Taffelin yhteistyö pohjoismaisen Orklan kanssa alkaa

22 vuoden ikäinen perunalastukonserni käynnistää yhteistyön norjalaisen Orklan kanssa, joka ostaa yhtiöstä kymmenesosan. Sopimus tuo Suomen markkinoille uusia elintarvikkeita. 1990-luku on muutenkin perunalastujen maailmanvalloituksen aikaa. Taffelin sipseillä herkutellaan Ahvenanmaan ja Suomen lisäksi myös mm. Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Venäjällä, Virossa ja Puolassa.

1991

1980-luvulla

Taffel Juustosnacks tulee markkinoille

Taffel Juustosnacks on jo 1980-luvulta tuttu herkku, jonka suosion salaisuus on kevyt rakenne, mureus ja juuston täyteläinen maku.

 

1980-luvulla

14.5.1969

Taffel-tehdas perustetaan Ahvenanmaalle

Suomen rakastetuimman perunalastubrändin synty juontaa juurensa Ahvenanmaan koviin aikoihin 1950- ja 60-luvuilla. Silloin moni ahvenanmaalainen muutti Ruotsiin tai Suomen mantereelle leveämmän leivän perässä. Maatalouden, kalastuksen ja merenkulun lisäksi maakuntaan kaivattiin lisää elinkeinoja, ja uusi mahdollisuus löydettiin perunasta. Saaristoa ympäröivä lämmin meri antoi sille ihanteelliset kasvuolosuhteet. Niinpä 14.5.1969 Maarianhaminassa allekirjoitettiin Ab Chips Oy Ltd:n perustamisasiakirjat. Vähänpä kukaan tiesi, että muutama vuosikymmen myöhemmin perunan käsittely olisi maakunnan tärkein elinkeino.

14.5.1969

rouskuttele taffel-tuotteita

Taffelin tarina on jo merkittävä ja niin on syntynyt merkittäviä tuotteita vuosien varrella. Sipsipussi, popcorni tai dippi – onko kaikki tuotteet sulle jo tuttuja?

Taffel Original -pussit