Näin teemme godbyssä - hyvien kylässä

Taffelin tehdas sijaitsee Godbyssä, mikä tarkoittaa "Hyvien kylää". Tässä kylässä tehdään vastuullisia tekoja päivittäin.

Tuotteiden perusta on laadukas peruna ja tarkasti valitut mausteet.
Sipsin muoto ja leikkaus antavat maulle viimeisen silauksen.

Siksi Taffelit maistuvat niin hyviltä.

Mutta maku ei ole ainut tekemämme hyvä asia.
Tsekkaa alta miten vastuullisuus näkyy Taffelilla, aina pellolta pussiin ja vielä sen jälkeenkin.

Tiesitkö jo nämä taff-faktat? Testaa ja tutustu lisää!

Klikkaa korttia / vie hiiri laatikon päälle ja näät oikean vastauksen.

Kysymys:

Kuinka monta % Taffelin tehtaan sähköstä on tuulesta temmattua?

Vastaus:

Tasan 100% tehtaalla käytetystä sähköstä on tuulisähköä!

Kysymys:

Minne tehtaan käyttämä vesi ohjataan puhdistuksen jälkeen?

Vastaus:

Paikallisille viljelijöille kasteluvedeksi

Täydennä:

Biokaasun tuotannon avulla vähennämme _____ kiloa hiilidioksidipäästöjä vuodessa.

Vastaus:

Miljoona (kiloa vuodessa)

Paikallista kiertotaloutta

Kiertotalouden yhtenä tavoitteena on saada jätteen määrä minimiin. Tämä saavutetaan hyödyntämällä elinkaarensa päähän tulleita materiaaleja yhä uudelleen.

Haluammekin avata tarkemmin, miten paikallinen kiertotalous ilmenee Ahvenanmaan tehtaallamme!

100% tuulesta temmattua

Vuoden 2020 alusta lähtien Taffel-tehtaan käyttämä sähkö on ollut täysin paikallisen energiayhtiö Allwindsin tuottamaa tuulivoimaa. Yhden tuulimyllyn tuottama sähkö kattaa sipsitehtaan koko vuoden sähkötarpeen.

YK:n globaalien kestävän kehityksen tavoitteiden mukaan luotettavan ja uusiutuvan energian sekä puhtaiden polttoaineiden saatavuus on edellytys sille, että pystymme kohtaamaan edessämme olevat maailmanlaajuiset haasteet.

Suuri osa kasvihuonepäästöistämme tulee tavasta, jolla saamme, jalostamme ja käytämme fossiilista energiaa. Samalla kuitenkin uusiutuvista energiaratkaisuista tulee päivä päivältä halvempia, luotettavampia ja tehokkaampia.

Prosessivedestä kasteluun

Taffel-tehdas sijaitsee saaristossa, meren ympäröimänä. Merellisessä ympäristössä tulee väkisinkin tietoiseksi siitä, miten tärkeää ympäristötekijöiden huomioiminen on. 

Me kaikki tiedämme, että täydellinen perunalastu on oikean kokoinen, muotoinen ja ennen kaikkea rapea. Tämä asettaa paljon vaatimuksia myös perunalle. Perunoiden puhdistamiseen tarvitaan paljon vettä, sillä huuhtelu poistaa perunan pinnasta tärkkelystä ja tekee Taffel-sipseistä irtonaisia ja rapeita.

Biokaasulaitoksen lisäksi Taffel-tehtaalla on myös oma vedenpuhdistamo. Kun jo kertaalleen käytetty vesi puhdistetaan, sitä voidaan käyttää vielä kertaalleen kuorimattomien perunoiden pesemisessä. Noin 10–15 prosenttia tehtaan käyttämästä vedestä tulee uudelleen käyttöön. Lisäksi jatkossa prosessivesi ohjataan puhdistuksen jälkeen viljelijöille kasteluvedeksi.

Jätteestä lannoitteeksi

Isoin ekoharppaus Taffel-tehtaallamme Ahvenanmaalla tehtiin 1980-luvun lopulla, kun tehtaalle rakennettiin oma biokaasulaitos. Biokaasulaitoksen avulla tehtaaltamme tuleva biojäte, esimerkiksi perunankuoret, voidaan kierrättää ja hyödyntää. Perunankuorista syntyy biokaasua, tarkemmin sanottuna metaania, jota hyödynnetään energiana sekä tehtaamme lämmittämiseen että sipsien paistamisessa käytettävän öljyn lämmittämiseen.

Perunankuorijätteen avulla biokaasulaitos tuottaa tällä hetkellä noin 650 000 m3 biokaasua vuosittain, joka vastaa noin 4 095 megawattituntia energiaa vuodessa.

Samalla kun biokaasutuotanto lisää uusiutuvan energian määrää, se myös tukee paikallista ravinteiden kiertokulkua. Biokaasulaitokseen tuodaan paikalliselta karjatilalta lehmän lantaa, joka nopeuttaa ja tehostaa biokaasutuotantoa. Biokaasulaitoksella tuotettu biokaasu ohjataan tehtaan omaan tuotantoon, ja prosessissa syntyvä ravinnejäännös ohjataan takaisin viljelijälle lannoitteeksi. Lannan kiertokulku vähentää merkittävästi ravinteiden joutumista maaperään ja pienentää näin koko prosessin ilmastovaikutusta.

Biokaasulaitoksen laajennus on käynnissä, jotta tulevaisuudessa voisimme hyödyntää kaiken tehtaalta tulevan biojätteen tehtaamme omaan energiantuotantoon. Uudistuksen tavoitteena on yli tuplata oma energiantuotantomme, ja tuottaa 1 400 000 m3 biokaasua vuosittain. Samalla riippuvuutemme lisäenergianlähteistä, kuten propaanikaasusta ja puupelleteistä, vähenee.

Muistutuksena uusiutuvan biokaasun käytöstä Taffel Kartanon -perunalastujen pussien kyljissä komeilee Gasumin rekisteröity biokaasumerkki.

100% tuulesta temmattua

Vuoden 2020 alusta lähtien Taffel-tehtaan käyttämä sähkö on ollut täysin paikallisen energiayhtiö Allwindsin tuottamaa tuulivoimaa. Yhden tuulimyllyn tuottama sähkö kattaa sipsitehtaan koko vuoden sähkötarpeen.

YK:n globaalien kestävän kehityksen tavoitteiden mukaan luotettavan ja uusiutuvan energian sekä puhtaiden polttoaineiden saatavuus on edellytys sille, että pystymme kohtaamaan edessämme olevat maailmanlaajuiset haasteet.

Suuri osa kasvihuonepäästöistämme tulee tavasta, jolla saamme, jalostamme ja käytämme fossiilista energiaa. Samalla kuitenkin uusiutuvista energiaratkaisuista tulee päivä päivältä halvempia, luotettavampia ja tehokkaampia.

Prosessivedestä kasteluun

Taffel-tehdas sijaitsee saaristossa, meren ympäröimänä. Merellisessä ympäristössä tulee väkisinkin tietoiseksi siitä, miten tärkeää ympäristötekijöiden huomioiminen on. 

Me kaikki tiedämme, että täydellinen perunalastu on oikean kokoinen, muotoinen ja ennen kaikkea rapea. Tämä asettaa paljon vaatimuksia myös perunalle. Perunoiden puhdistamiseen tarvitaan paljon vettä, sillä huuhtelu poistaa perunan pinnasta tärkkelystä ja tekee Taffel-sipseistä irtonaisia ja rapeita.

Biokaasulaitoksen lisäksi Taffel-tehtaalla on myös oma vedenpuhdistamo. Kun jo kertaalleen käytetty vesi puhdistetaan, sitä voidaan käyttää vielä kertaalleen kuorimattomien perunoiden pesemisessä. Noin 10–15 prosenttia tehtaan käyttämästä vedestä tulee uudelleen käyttöön. Lisäksi jatkossa prosessivesi ohjataan puhdistuksen jälkeen viljelijöille kasteluvedeksi.

Jätteestä lannoitteeksi

Isoin ekoharppaus Taffel-tehtaallamme Ahvenanmaalla tehtiin 1980-luvun lopulla, kun tehtaalle rakennettiin oma biokaasulaitos. Biokaasulaitoksen avulla tehtaaltamme tuleva biojäte, esimerkiksi perunankuoret, voidaan kierrättää ja hyödyntää. Perunankuorista syntyy biokaasua, tarkemmin sanottuna metaania, jota hyödynnetään energiana sekä tehtaamme lämmittämiseen että sipsien paistamisessa käytettävän öljyn lämmittämiseen.

Perunankuorijätteen avulla biokaasulaitos tuottaa tällä hetkellä noin 650 000 m3 biokaasua vuosittain, joka vastaa noin 4 095 megawattituntia energiaa vuodessa.

Samalla kun biokaasutuotanto lisää uusiutuvan energian määrää, se myös tukee paikallista ravinteiden kiertokulkua. Biokaasulaitokseen tuodaan paikalliselta karjatilalta lehmän lantaa, joka nopeuttaa ja tehostaa biokaasutuotantoa. Biokaasulaitoksella tuotettu biokaasu ohjataan tehtaan omaan tuotantoon, ja prosessissa syntyvä ravinnejäännös ohjataan takaisin viljelijälle lannoitteeksi. Lannan kiertokulku vähentää merkittävästi ravinteiden joutumista maaperään ja pienentää näin koko prosessin ilmastovaikutusta.

Biokaasulaitoksen laajennus on käynnissä, jotta tulevaisuudessa voisimme hyödyntää kaiken tehtaalta tulevan biojätteen tehtaamme omaan energiantuotantoon. Uudistuksen tavoitteena on yli tuplata oma energiantuotantomme, ja tuottaa 1 400 000 m3 biokaasua vuosittain. Samalla riippuvuutemme lisäenergianlähteistä, kuten propaanikaasusta ja puupelleteistä, vähenee.

Muistutuksena uusiutuvan biokaasun käytöstä Taffel Kartanon -perunalastujen pussien kyljissä komeilee Gasumin rekisteröity biokaasumerkki.

MIKÄÄN EKOTEKO EI OLE LIIAN PIENI

Sen lisäksi, että tehtaallamme tuotetaan omaa energiaa biokaasulaitoksella ja puhdistetaan vettä vedenpuhdistamolla, tehtaamme pyrkii luonnollisesti koko ajan vähentämään energiantarvettaan: koska ekologisinta energiaa on säästetty energia. Tehtaalla seurataan aktiivisesti uusia innovaatioita, ja esimerkiksi ekologiset pakkausmateriaalit kehittyvät jatkuvasti.

Vastuullisia tekoja tehdään myös työn lomassa. Työntekijöiden reflekseihin kuuluu sammuttaa valot poistuessaan huoneesta ja henkilöstöruokalassa tarjotaan luomuruokaa. Ahvenanmaan monimuotoisesta luonnosta nautitaan myös huomenna.

Vaikka isoimmat ekotekijät liittyvät tuotantoon ja energiaan, kestävä kehitys huomioidaan Taffelilla jokaisella tasolla. Jokainen työntekijä haluaa tehdä osansa paremman tulevaisuuden puolesta.
Christer Söderström
Tehtaanjohtaja

Lue lisää muistakin kuin tuulesta temmatuista vastuullisuusteoista

Suomessa valmistettuja sipsejä

Suomen suosituimmat perunalastut, Taffelit, valmistetaan edelleenkin Suomessa, Ahvenanmaalla. Meille on myös myönnetty Avainlippu-merkki!

Rakkaudella ja ammattitaidolla

Yksi syy siihen, miksi Taffel-perunalastut ovat niin herkullisia kuin ne ovat, on jo vuosia kestänyt läheinen yhteistyö paikallisten perunanviljelijöiden kanssa.

Kierrätä hyvää

Laita snacksit jakoon ja loput lajitteluun! Tärkein ekoteko on varmistaa, että tyhjät pussit ja pakkaukset eivät päädy luontoon, vaan roskikseen.