Suomalaista perunaa & ammattitaitoa

Mistä on hyvä perunalastu tehty? Tietenkin suomalaisesta perunasta ja suomalaisten viljelijöiden ammattitaidosta.

Yhdessä tekeminen ja yritteliäisyys ovat juurtuneet syvälle Ahvenanmaan maaperään. Tätä samaa asennetta noudatetaan Taffel-perunalastujen valmistuksessa, pellolta pussiin.

Perunanviljely on yksi Ahvenanmaan tärkeimmistä elinkeinoista. Käytännössä kaikki Ahvenanmaan maakunnassa tuotetut perunat käytetään vuosittain Taffel-tehtaan tarpeisiin – eivätkä ne aina edes riitä, jolloin perunaa hankitaan myös manner-Suomesta ja Euroopasta. Yhteensä perunaa kuluu noin 28 miljoonaa kiloa vuodessa. Ahvenanmaalaisista perunoista valmistetaan Taffel-tehtaalla perunalastujen lisäksi Oolannin-perunatuotteita.

Yksi syy siihen, miksi Taffel-perunalastut ovat niin herkullisia kuin ne ovat, on jo vuosia kestänyt läheinen yhteistyö paikallisten perunanviljelijöiden kanssa. Kehitämme viljelijöiden kanssa esimerkiksi uusia perunalajikkeita, jotta saamme valmistettua mahdollisimman herkullisia perunalastuja.

Peruna on perunalastun tärkein raaka-aine, tietenkin. Täydellinen peruna perunalastun valmistukseen on pyöreä; mitä pyöreämpi, sitä parempi! Peruna ei myöskään saa olla liian pieni, eikä liian iso – täytyyhän perunalastun mahtua suuhun. Satokaudesta riippuen perunat saattavat kuitenkin joskus olla keskivertoa isompia tai pienempi, jolloin myös perunalastut saattavat olla eri vuosina eri kokoisia. Täydellinen sipsi on rapea, kullankeltainen, ja sulaa suussa – koostaan huolimatta.