Tervetuloa aidon
maalaisperunalastun kotiin!
Kartanossa häärää sekalainen joukko intohimoisen omaperäisiä persoonia. Jokaisella heistä on olennainen erityistehtävänsä aidon maalaisperunalastun synnyssä. Tule tutustumaan Kartanon kööriin!
Kartanon emäntä
Krispiina
Taffelmann
Krispiina on rapsakkaluontoinen makujen matriarkka, monenmoisissa dipeissä uitettu saariston kasvatti.
Krispiina tietää, että Kartanon porukka kaipaa säpäkkää sipsiladya puhkumaan reipasta tsemppiä ja pitämään tiukkaa jöötä. Lastun laadusta ja aitoudesta ei Krispiinan vahtivuorolla kuulkaas tingitä!
Mutta ennen kaikkea Krispiinan lämmin läsnäolo takaa, että Kartanossa vallitsee kaikille hilpeä ja välitön tunnelma. Koska Kartano on aidon maalaisperunalastun koti, sen ovi on aina avoin jokaiselle herkunhimoiselle.
Asiahan on ollut niin jo vuodesta 1995.
- Aito maalaisperunalastu jo vuodesta 1995
- Valmistettu Suomessa, Ahvenanmaalla
- Kotimaisesta saaristolaisperunasta
- Ei palmuöljyä
Makututkimusmatkailija
Timo ”Tilly”
Suolanen
Aromien vietävänä suunnasta toiseen sinkoileva nuoriherra Suolanen vastaa Kartanon makukokeiluista. ”Tilly” on purjehtinut läpi kaikki saariston luodot ja karit. Näiltä seikkailuiltaan hän on poiminut talteen aidoimmat maut lastuihin ripoteltavaksi.
Muut kartanolaiset seuraavat silmät ymmyrkäisinä Tillyn touhuilua, joka on räjähtävä sekoitus tiedemiesmäistä mausteanalytiikkaa ja luovaa aromihulluutta. Nimi on enne: Tilly on villi – ei siitä mihinkään pääse.
Ihan aina Tillyn makukokeilut eivät osu täysin maaliin: ehkä on parempi jättää se surströmming-sipsi hylättyjen ideoiden pinoon… ainakin toistaiseksi.
Mutta olettekos maistaneet kantarellin ja ruskistetun voin suussasulavaa aromiparia? Jåvisst, se vasta on härligt!
- Luonnolliset mausteet
- Kotimainen saaristolaisperuna
- Aito maku
- Kypsennetään rapsi-aurinkokukkaöljyssä
Pottufarmari
Taimi
Multala
Tervettä ahvenanmaalaisjärkeä ja riuskaa lihasvoimaa. Pottufarmari Taimin mielestä näillä kahdella pötkii pitkälle potaattihommissa.
Taimi varttui pitkän linjan viljelijäsuvussa ja kehittyikin jo pikkumukulana ykkösluokan perunataituriksi.
Satokaudella Taimi raijaa Kartanon kellariin kottikärrykaupalla aitoa, ainutlaatuista Ahvenanmaan saaristolaisperunaa. Positiivisesti pottuuntunut Taimi on ansaitusti ylpeä siitä, että juuri hänen mukuloistaan jalostuu Kartanon huomassa se aito maalaisperunalastu.
Ja kuten hauberista voi havaita, Taimi on Kartanon poppoosta se, joka takuulla nostaa eniten perunapenkistä.
- Saaristolaisperuna
- Ahvenanmaan viljelijöiltä
- Maalaisperunalastu: makua ja rapeutta kuoresta
Vastuullisuusvastaava
Ossi
Orklander
Siinä, missä Kartanon muut asukit ovat rapsakan rempseitä tekijäluonteita, vastuullisuusasiantuntija Ossi on analyyttisen rauhallinen faktojen mutustelija.
Sen, mitä jotkut voisivat väittää kuivakkuudeksi, Ossi kiepauttaa vastuulliseksi intohimoksi. Juuri Ossin intohimon ansiota onkin esimerkiksi se, että Kartanon käyttämä sähkö tuotetaan raikkaalla tuulivoimalla ja ylimääräisistä perunankuorista tiristetyllä biokaasulla. Eikä se Avainlippu suomalaisen työn merkkinä ole ihan itsestään noussut Kartanon lipputankoon liehumaan. Ossin vastuullisen vakaata kädenjälkeä siinäkin.
Ossi kuuluu niihin ihmisiin, joiden mielestä YK:n Global Compact -aloite on maailman rapein juttu. Mutta jos kysyt lisää, saat varautua vähintään kahden tunnin monologiin!
- Tuulisähköllä tuotettu perunalastu
- Avainlippu: merkki suomalaisesta työstä
- Oma biokaasulaitos
- Vedenkierrätysjärjestelmä
Perunalastulaivuri
Åke
Saltström
Kartanon maalaisperunalastu on aito saariston kasvatti – ja niin on myös sipsiseilori Åke. Rantautuupa Åke Raumalle tai Rioon, hän ei koskaan unohda mainita olevansa kotoisin samoilta seuduilta kuin maailman herkullisin maalaisperunalastu.
(Tai chipsi, kuten kaikki kääntöpiirit moneen otteeseen ylittänyt maailmankansalainen Åke niitä tapaa kutsua.)
Kartanon nurkissa Åkea näkyy melko harvakseltaan, sillä valtaosan ajastaan hän viettää paatissaan, kuskaamassa perunalastulähetyksiä mantereelle herkunhimoisten iloksi. Silloin, kun Åke ehtii piipahtaa Kartanolla, hän nauttii etenkin Tillyn keitosten koemaistamisesta, tiukoista leuanvetokisoista Taimin kanssa ja räiskyvien tangojen treenaamisesta Krispiinan parina. O-lé, Å-ké!
- Klassikkosipsi jo 30 vuotta
- Maalaisperunalastu aidosta saaristolaisperunasta
- Ainutlaatuiselta Ahvenanmaalta
Bioenergiapäällikkö
Brother
Prööt
Brother Prööt ajautui aikoinaan Kartanoon ihan muuuu-ten vaan. Vaikka lehmävieraan aiempi CV oli laikukas, Kartanon vastuullisuusvastaava Ossi hoksasi nopeasti, että energisellä sarvipäällä voisi olla läjäpäin annettavaa perunalastubisnekseen. Prööt-veljen takapuoliskon töräyksistä on nimittäin mahdollista jalostaa biokaasua, jolla puolestaan voi tuottaa puhdasta sähköä – jolla sitten pyöritetään sipsitehdasta. Looginen kuvio, älä muuuu-ta sano!
Vastineeksi bioenergisistä tuuttauksista Brother Prööt saa mussutettavakseen niin paljon saaristolaisruohoa kuin pötsiin mahtuu (ja sopivina herkkuhetkinä ehkä sipsin tai pari). Varmasti Brother Pröötille maistuisivat myös ylimääräiset perunankuoret, mutta niitä hänelle ei valitettavasti riitä – sillä Kartanossa kuoretkin kierrätetään biokaasukäyttöön.
- Biosähköä perunankuorista ja lehmänlannasta
- Kiertotalous